Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Rooman museot - suunnittele niin et kadu! - Chennai Express
Pallontallaajat.net
Valikko

Rooman museot – suunnittele niin et kadu!

Rooma on iso ja ikuinen. Koska reissaajalla ei ikinä ole riittävästi aikaa, etenkään suurkaupungeissa, tarvitaan vähän matkastrategiaa. Strategian kanssa välttyy hukkaamasta aikaa höntyilyssä sadoilla samannäköisillä piazzoilla ja ehtii enemmän. Ja kenenpä mielestä matkan suunnittelu ei olisi lähes yhtä hauskaa kuin matka itsessään!

Rooma on valtava ulkoilmamuseo, ja koko kaupunki on itseoikeutetusti ehkäpä Euroopan historiapääkaupunki. Tässä siis valmistautumislista Rooman museoihin tutustumiseen. Viiden kohdan strategia, prego!

Rooma on tietysti antiikin, marmoripatsaiden jaupeiden frescojen ystävän unelmakohde. Itse olen latinistina antiikki-fani, mutta jossain minunkin raja tulee vastaan. Jos valitsee matkaoppaan “näissä viidessä sinun pitää vierailla” -listaukseen, päätyy kilometrien mittaisille patsaskavalkadeille. Lopulta mikään kivi ei enää säväytä. Niinpä ensimmäinen Rooman museoihin tutustujan sääntö on

1. KOHTUUS

Valitse listaasi museoita ihan maksimissaan sen verran kuin kuvittelet olevan realistista käydä. Roomassa siirtyminen paikasta toiseen on nopeaa, mutta miksi veisit aikaa lomaromanssiltasi italialaisen pizzan kanssa näännyttääksesi itsesi Michelangelon perässä juosten?

WP_20160214_123

Vatikaanin museon upeita kattofreskoja

2. VAIHTELU

Roomassa on hyviä museoita jotka esittelevät myös muutakin nähtävää kuin antiikin aikakautta. Se voi olla hyvää vaihtelua myös. Itselleni on sattunut pahat museoöverit, jotka eskaloituu “ahaa, raunio” -toteamukseen. Vaihtelu siis virkistää! The Guardian on listannut pelkästään ei-perinteisiä Rooman museoista.

Oma suosikkini on Italian yhdistymisestä kertova museo Il museo del Risorgimento. Tämä tuore tapaus avaa viimeinkin Italian yhdistymsien kiinnostavaa vaihetta. Antiikin aikojen jälkeen kun Italiassa on tapahtunut vaikka ja mitä. Museo sijaitsee Rooman keskustaan Vittorio Emanuele II muistoksi rakennetussa “kermakakussa”, kuten italialaiset pröystäilevää valkoista monumenttia kutsuvat.

Museo on sopivan kokoinen ja kertoo paljon mm. Giuseppe Garibaldin urotöistä. Monumentin katolla on upeilla näköaloilla varustettu katettu kahvila, sekä näköalahissi huipulle asti. Vaikka Roomassa näköala kaupungin ylle löytyy helposti monilta kukkuloilta, kannattaa tämä hissimatka ehdottomasti kulkea.
WP_20160214_055

Altare della Patria – Vittorio Emanuele II monumentin katolla

3. SUUNNITTELU

Pahin virhe minkä voi tehdä, on lähteä muina naisina ja miehinä Vatikaanin museoihin. Se ei ole mikään vitsi, että Vatikaanin muurilla turistia odottaa pahimmillaan useamman tunnin jono. Kannattaa todellakin selvittää nokkelimmat ajat mennä suosittuihin kohteisiin ja tsekata saako pääsylipun ostettua etukäteen jonot välttääkseen. Vatikaanin kohdalla vastaukset ovat “aamulla” ja “pieneen ekstrahintaan kyllä”. Trust me, et ole ainoa joka tahtoo Sikstiiniläiskappeliin.

WP_20160213_022

Vatikaaninen museoiden ihmisvilinää voi paeta hetkeksi Paavin pihalle

4. MUISTA SAFKATA

Kuinka ikävää olisi yrittää ihastella muureja huutavassa nälässä tai syöksyä museon ulko-ovista ekaa vastaantulevaan katupizzapaikkaan, jossa on menu kuudella kielellä? Roomassa paikallisten suosimia ruokamestoja kyllä löytyy ihan keskeisistä turistirysistäkin, mutta ei vahingissa. Samalla kun suunnittelee vierailukohteita, täytyy ylös puhelimen karttoihin merkata hyvät ruokatärpit. Sillä viisiin nauttii esimerkiksi matkalla Vatikaanin pääovea ihanat 3 euron pastat!

WP_20160214_143

Koska pizza on kuitenkin tärkeintä

5. POISTU HISTORIALLISESTA KESKUSTASTA

Rooma on enemmän kuin ne perinteiset. Modernin taiteen museoita löytyy historiallisen keskustan ulkopuolelta ja mikäs sen mukavampaa kuin nähdä vähän muutakin mestoja, jossa voi joutua jopa törmäämään iha oikeisiin kaupungin asukkaisiin! Omilla reissuillani en ole ehtinyt vielä tsekkaamaan keisareiden kylpylöitä enkä pastamuseota, mutta molemmat kuulostavat käymisen arvoisilta, ainakin viihdearvoltaan!

InstagramCapture_9dc56c0a-0ea3-4c88-ab86-9e0d0d646dff

Testaccion vahtikoira

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa Sandra maaliskuu 5, 2016 22:20

    Hyvä postaus ja hyvä, ettei tässä tullut mitään listaa “pakko käydä ainakin näissä museoissa”. Roomaan on joku päivä pakko mennä.

    • Vastaa Chennai Express maaliskuu 7, 2016 21:11

      Hei kiitos! No näinpä, hyvät kohteet on usein makuasioita myös! Roomassa on kyllä joka makuun jotain, suosittelen 🙂

    Jätä vastaus