Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kun nepalilainen ja suomalainen nainen keskustelivat tasa-arvosta - Chennai Express
Pallontallaajat.net
Valikko

Kun nepalilainen ja suomalainen nainen keskustelivat tasa-arvosta

Naisten päivän kunniaksi haluan muistella viime syksyistä reissuani Nepaliin. Osallistuin suomalaisena edustajana demokratiayhteistyön kehitysjärjestö DEMO Finlandin kautta monikulttuuriseen ryhmään, jota koulutettiin 10 päivän ajan aiheessa Women in Decision Making.

Aihe onkin globaalisti yksi keskeisimpiä. Hillary Clinton naulaa asian ytimekkäästi: “Human rights are women’s rights and women’s rights are human rights”. Tunnen kehityspolitiikkaa ja olen perehtynyt paljon naisten yhteiskunnalliseen asemaan erityisesti Aasiassa. Uudet ystäväni Nepalista ja Bangladeshista tutustuttivat minut rooliinsa naisena yhteiskunnassaan sekä työhönsä tavalla, jonka kautta ymmärsin, kuinka vähän pystyn samaistumaan nepalilaisen tai bangladeshilaisen naisen kokemuksiin ja kuinka silti samalla palolla ajattelemme tasa-arvosta.

fotor_(3)InstagramCapture_045a4ff4-3606-448a-bb73-9dcefa154b7bfotor_(8)

Suomen he näkivät valmiin tasa-arvon maana. Hyvinhän meillä on asiat muun muassa naisten oikeuksien ja itsemääräämisvallan suhteen, mutta tasa-arvo ei ole koskaan valmis: suomalainen nainen kärsii lähisuhdeväkivallasta eikä saa miehen kanssa samaa palkkaa. Bangladesh on suistunut tasa-arvokehityksessä taaksepäin: yhä nuoremmat tytöt joutuvat naimisiin ja naisen oikeusturva yhteiskunnassa on todella heikko. Nepalissa 0llaan välimaastossa. Naista kunnioitetaan ja naiset ovat yhteiskunnassa merkittävissä tehtävissä. Tasa-arvo kehittyy silti monissa kohdin hitaasti.

Nepalissa hyäksyttiin myrskyisän lähihistorian jälkeen syksyllä maan ensimmäinen perustuslaki. Nepal toipui sisällissodista ja tuhoisasta maanjäristyksestä, rakentaen samaan aikaan nuorta demokratiaa. Nepalin poliittinen tilanne ansaitsi oman blogikirjoituksensa erikseen.

Naisjärjestöillä oli odotuksensa perustuslain suhteen, mutta he joutuivat pettymään. Nepalilainen feministi Manjushree Thapa avaa koskettavan omakohtaisesti pettymystään tekstissään Women have no nationality. Ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Nepalissa syntynyt Thapa kokee maan naisjärjestöjen tapaan maansa pitävän häntä toisarvoisena mieheen nähden. Perustuslaissa vahvistettiin vanha tapa – lapsi ei voi periä äitinsä kansalaisuutta, ainoastaan isänsä. Näin ollen yksin lapsen saavan äidin lapsesta tulee maaton. Nepalilaisen nainen, joka saa lapsen ulkomaalaisen (usein intialainen) miehen kanssa, lapsesta ei voi tulla Nepalin kansalainen. Nepalilainen mies sen sijaan voi saada lapsen ulkomaalaisen naisen kanssa ja siirtää kansalaisuuden jälkikasvulleen.

Pykälä syrjii naisia ja vahvistaa patriarkaalista yhteiskuntaa. Nepal, jonka kansa niin toiveikkaasti jälleenrakentaa maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja ja työskentelee demokraattisen kehityksen eteen, jää jälkeen tasa-arvokehityksessä, vieläpä perusruslain kautta.

WP_20151009_14_36_11_SelfieWP_20151003_13_40_03_ProInstagramCapture_f945da44-391d-4064-adfb-8898cc3ebf28

Tasa-arvon eteen on taisteltu. Sen puolustamisen takia on kuoltu.

 

Tämän usein unohtuvan totuuden eräs kouluttajistamme lausui meille kaikille naisille: nepalilaisille, slovenialaisille, bangladeshilaisille ja suomalaisille. Kaikille yhtä totta nyt ja aina.

fotor_(5)

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Nomadi maaliskuu 8, 2016 16:26

  Wow. Hieno postaus tarkeasta aiheesta. Itse olen Nepalissa kaynyt vain turistina ja huomasin, ettei naisia juurikaan nae vaenvilinassa eika asiakaspalvelutehtavissa – sain kasityksen, etta he pysyttelevat aika tiiviisti kotia hoitamassa.
  Jaan mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi!

  • Vastaa Chennai Express maaliskuu 8, 2016 19:22

   Kiitos Nomadi! Missäpäin Nepalia olet pyörinyt? Tämä on ihan oikea huomio, nainen hoitaa avioiduttuaan perheasioita, oli kuinka korkeastikoulutettu ja työelämäkelpoinen tahansa. Yksi ihana nepalilainen ystävättäreni kertoi kuinka hänen miehensä tykkää tehdä ruokaa, muttei voi anopin ollessa paikalla, sillä anoppi alkaisi sättiä miniää vaimon tehtävien laiminlyönnistä. Vanha kulttuuri istuu tiukassa! (Ja välillä nainen on valitettavasti naiselle susi).

 • Vastaa Anomyymi maaliskuu 9, 2016 22:30

  “Suomalainen nainen kärsii lähisuhdeväkivallasta eikä saa miehen kanssa samaa palkkaa.”

  Miten lähisuhdeväkivalta liittyy tasa-arvokysymykseen ja millä perusteella nainen ei saa samaa palkkaa miesten kanssa? On taas luettu jotain feministien roskajulkaisuja?

 • Jätä vastaus