Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Reissaaja ei ole rasisti - Chennai Express
Pallontallaajat.net
Valikko

Reissaaja ei ole rasisti

Hieman kärjistetty otsikko, mutta sisältää totuuden siemenen. Rasismin vastaisen viikon alussa olen muistellut erityisesti viime syksynä Albanian Tiranalaisessa bilettäjänuorten hostellissa kolmen päivän aikana käymiäni keskusteluja. Syksy oli tuonut Tiranaan reppureissaajia aivan kaikista ilmansuunnista. Euroopassa on tottunut siihen, että yleensä hostelleissa on jossain kuussa elämänsä matkaa collegen päättymisen jälkeen tekeviä jenkkinuoria, kesälomaa viettäviä eteläamerikkalaisia tai kesäkuukausina reilaavia eurooppalaisia. Albania teki poikkeuksen.

Noina päivinä Trip’n’Hostelin alakerran riippumatoissa, plyysisohvilla ja rottinkipöytien ääressä tulin käyneeksi useamman keskustelun Euroopan turvapaikanhakijatilanteesta, kuin olisin voinut mitenkään arvata. Ja Vihreänä kuntapoliitikkona olen kyllä hyvä arvaamaan tämän aihepiirin ympärillä vellovan keskustelun sävyä ja määrää.

Se on vanha klisee, että nuoret reppumatkaajat venyttävät penniä ruuasta, jotta voivat ostaa iltaisin halpaa paikallista viinaa. Mutta en allekirjoita tätä ajatusta ikinä, sillä hostellireissarit ovat aina hämmästyttävän uteliaita, kiinnostuneita ja maailman tilaa pohdiskelevia otuksia.

politics (7)

“What the fuck is wrong with Finland and Denmark anyway, aren’t you the richest of nations on Earth?” kysyi surffausta rakastava skotti australialaisen muotoilijan nyökytellessä.

Jos mulla olisi kuva Berliinin muurista, laittaisin sen tähän. Reissaaja näkee ja kokee monet ihmiskunnan synkän historian vaiheet, kun naapuria on alettu katsomaan väärän värisenä, kielisenä, etnisyytenä tai uskontoa harjoittavana.

Tuona syksynä olin hyvin masentunut polttopulloista, vihasta ja pilkasta, jota maahanmuuttovastaiset suomalaiset perussuomalaisia poliitikkoja myöten julkiseen keskusteluun kylvivät. Olin tuskaisen tietoinen siitä, miten huonosti suurimmalla osalla maailman ihmisistä asiat ovat samalla, kun kuulen suomalaisen sanovan “ensin pitää auttaa omia ennenkuin voi auttaa omia”. Tuomitaan paljon, halutaan ymmärtää vähän.

Kuulin tuon kysymyksen hämmästyttävän monta kertaa ja se todella iskeytyi tajuntaani. Ensimmäistä kertaa en ollut ylpeä kotimaastani, vaan kiusaantunut muiden edessä. Seurasi pitkiä hyviä keskusteluja turvapaikanhakijoiden kriiseistä ja kohtaamistamme ihmisistä matkan varrella. Paikallisten suhtautumisesta pakolaisiin. Balkanilaisista, jotka muistavat kauheita sotia lähihistoriastaan ja auttavat pakenevaa häilyessään itsekin köyhyysrajalla.

Jälkeenpäin ymmärsin, mikä näissä keskusteuissa oli erityisen ihmeelistä. Ihmisryhmistä ei puhuttu alentuvasti. Ei ollut “niitä”, puhuttiin ihmiskunnasta ja sen solidaarisuudesta.

Siksi rakastan hostellielämää ja sen otuksia. Reissaaja ei näe erilaisuutta, reissaaja näkee kiinnostavia ihmisiä ja tarinoita, joista oma ikkuna maailmaan avautuu vielä lisää. Reissaajan mielestä kenelläkään ei ole taustansa takia suurempaa arvoa elää ihmisarvoista elämää.

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

8 Kommentit

 • Vastaa Jasmin / Wanderwall maaliskuu 21, 2016 23:48

  Mä allekirjoitan täysin ton että suurin osa reppureissaajista ja hostelleissa aikaa viettävistä ihmisistä on tosi uteliaita maailmasta ja ihmistä kiinnostuneita tyyppejä. Oon käynyt monet elämäni syvällisimmät keskustelut satunnaisten hostelleissa tavattujen ihmisten kanssa. Hostelleissa on hienoa, että koska porukkaa tulee niin monesta kolkasta ympäri maailmaa oma maailmankuva ja mielipide aiheen ympäriltä laajenee yleensä tosi paljon. Suurin osa hostellien porukasta on nähnyt myös tosi paljon maailmaa enkä oo niissä koskaan tavannut ihmisiä, jotka olis määrittäneet toisen ihmisarvon ihonvärin tai taustan perusteella. Oon monesti jopa törmännyt aivan päinvastaiseen tilanteeseen – kaikista kiinnostavimpina on pidetty niitä ihmisiä, joilla on juuri taustojensa takia ollut ihan käsittämättömiä tarinoita kerrottavana! Hostellit on parhaita 🙂

  • Vastaa Chennai Express maaliskuu 22, 2016 10:27

   Kyllä, ei pelkästään se matka vaan sen ihmiset! 🙂

  • Vastaa Jäppinen toukokuu 12, 2016 10:48

   Miksi kenenkään ihonväri tekisi kenenkään jutuista mitenkään erityisen kiinnostavia?

 • Vastaa Anna / Muuttolintu maaliskuu 26, 2016 23:58

  “Reissaajan mielestä kenelläkään ei ole taustansa takia suurempaa arvoa elää ihmisarvoista elämää.” Ihana kirjoitus, ja oon miettinyt ihan samoja juttuja. Frendeistä iso osa on maailmanmatkaajia, ja niiden keskuudessa ollaan kyllä täysin samoilla linjoilla maahanmuuton suhteen. Iso peukku! 🙂

  • Vastaa Chennai Express maaliskuu 27, 2016 19:39

   Ihana kuulla! Kyllä pallontallaajien nettikansa on erilaista kuin monissa muissa foorumeissa. Palaa mukavasti usko ihmisiin 🙂

  • Vastaa Jäppinen toukokuu 12, 2016 10:50

   Australia ei ota turvapaikahakijoita vastaan. Se majoittaa ne Naurulle ja Papua-Uuteen Guineaan. Muutenkin Australia on maahanmuuton suhteen todella tiukka, se on sitä mitä Euroopankin tulisi olla.

 • Vastaa Jäppinen toukokuu 12, 2016 10:24

  Surffausta rakastava skotti oli kyllä väärässä tuossa, että Tanska ja Suomi olisivat maailman rikkaimpia maita ja vaikka olisivatkin, niin koko viimesyksyinen tp-hakijanäytelmä oli aivan absurdi. Eurooppaan tuli väkivalloin valtava määrä arabi- ja afgaanimiehiä, ei suinkaan ketään sellaisia jotka olisivat minkäänlaista turvapaikkaa tarvinneet saatikka ansainneet. Olisivat lähteneet etelän suuntaan. Siellä olisi ollut rikkaita maita ja kielikin olisi ollut sama.
  Ai niin, nehän kuulemma olisivat tuhonneet quatarilaisen tai kuwaitilaisen kulttuurin.

  Missä niitä polttopulloja on ollut? Jos joku humalikko heiluu polttopullon kanssa se ei tarkoita sitä, että mitään organisoitua olisi ollut ja siksi toisekseen nämä tyypit ovat itse sytytellet omia kortteerejaan ja muutenkin ovat työllistäneet paikallisia poliiseja.

  Mutta en olekaan mikään hostelleissa asustelija. Matkustan työssäni ympäri maailmaa. Kazakstan, Kiina, Intia, Chile,Vietnam, Sambia, Indonesia, jne ovat tulleet tutuiksi. Meidän keskuudessamme jotka viemme suomalaista teknologiaa on taas ihan toisenlainen asenne. Me oleskelemme ja teemme töitä paikallisten kanssa olkoonpa nämä minkä värisiä ja uskontoisia hyvänsä. Me emme laula kumbayaa, olemme mukana ihmisten arjessa. Meidän keskustelukumppaneitamme ovat paikalliset eivätkä ne varakkaiden perheiden reppureissaajakermaperseet jotka saadakseen lisää hostelliuskottavuutta joutuvat tirauttelemaan muutaman kyyneleen joidenkin toimettomien arabien tähden.

  • Vastaa Chennai Express toukokuu 12, 2016 13:34

   “Meidän keskustelukumppaneitamme ovat paikalliset eivätkä ne varakkaiden perheiden reppureissaajakermaperseet jotka saadakseen lisää hostelliuskottavuutta joutuvat tirauttelemaan muutaman kyyneleen joidenkin toimettomien arabien tähden.”

   Olin melkein jo pohdiskelemassa asiallisesti kommenttiasi, mutta koska vaikutat tuntevan kaikkien ihmisten perseiden arvon hyvällä ihmistuntemuksellasi, niin et varmaan tarvitse oikeassaolemiseesi ulkopuolista häiriötä.

  Jätä vastaus